Szállás Budapest, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Földalatti Vasúti Múzeum

  • Földalatti Vasúti Múzeum, Budapest

  • Földalatti Vasúti Múzeum, Budapest (2.kép)

  • Földalatti Vasúti Múzeum, Budapest (3.kép)

Elérhetőségi adatok
Budapest, Deák téri aluljáró - térkép
muzeum@bkv.hu
  Szállásfoglalás a környéken »
Ismeri a szolgáltatást?
Írjon értékelést

A kontinens első, 1896-ban átadott földalattijának emléket állító múzeum 1975-ben nyílt meg, majd a teljes földalatti vonal rekonstrukciója során 1996-ban megújult.

A múzeum külön érdekessége, hogy a múzeumban található kocsik, makettek, iratok és fényképek mellett maga a kiállítási hely is műszaki emlék: a millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakasza, amelyet az 1955. évi vonalkiegyenlítés során iktattak ki a forgalomból.


A múzeum előterében a belvárosi végállomás eredeti felirata: "Gizella tér" fogadja a látogatót (eredeti Zsolnay csempeburkolaton). E mellett ugyancsak a Gizella téri állomáson elhelyezett emléktáblák ismertetik meg a látogatót a vasút létrehozásában közreműködők névsorával. Itt látható az a márványtábla is, mely arról tanúskodik, hogy az ezredévi ünnepségekre Budapestre látogató Ferenc József 1896. május 8-án utazott a földalattin, és a "legkegyelmesebben megengedte", hogy a vasút felvegye a nevét. Így lett az addigi Budapesti Földalatti Villamos Közúti Vasútból Ferencz József Földalatti Villamos Vasút Rt.

A kiállításon megtekinthető a földalatti vasút három kocsija, melyeket 1975-ben a nyitott födémrészen keresztül, daruval emeltek be a vágányokra. Ezen kívül tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, fényképek és makettek mutatják be a földalatti vasút történetét az építéstől napjainkig. A kiállítás záró részében a budapesti metróépítésekbe is betekintést nyerhetünk.

Mikor? egész évben,
kedd-vasárnap: 10.00-17.00

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben